Sesamstänger
Jag snabbakade lite sesamstänger ur "Må Bra Mat"-tidningen. Jag har ju som vanligt inte smakat dem själv (fast nu är det inte långt kvar!) men de fick stående ovationer av sambon.
Om man gör 10 kex innehåller varje sådant kex 140kcal! Perfekt som fredagssnacks alltså!
Ingredienser:
15g jäst
2 dl ljummet vatten
½ msk olja
salt
ca 5 dl vetemjöl
Topping:
½ msk olja
½ dl svarta och vita sesamfrön
havssalt
Smula ned jästen i en bunke. Häll i vattnet och oljan och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt och 4dl av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut degen på en väl mjölad arbetsyta och kavla ut den till en tunn, kvadratisk platta. I tidningen rekommenderar de en storlek på 20x30cm - men jag kavlade min ännu större.
Pensla med olja och strö över sesamfrön och salt. Skär i 2 cm breda stänger och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i ca 5-10 min tills de fått en gyllene färg.
Jag använde olivolja, men hade ingen "ren" olivolja, så min olja hade smaksatts av en klyfta vitlök, två lagerblad och några svartpepparkorn - men det gav en fin touch till sesamstängerna! Jag hade inte heller havssalt hemma, men flingsalt, vilket gick precis lika bra!
Jag fick ihop till ca 35 sesamstänger att kalasa på efter soppdieten! YAY!

Om man gör 10 kex innehåller varje sådant kex 140kcal! Perfekt som fredagssnacks alltså!
Ingredienser:
15g jäst
2 dl ljummet vatten
½ msk olja
salt
ca 5 dl vetemjöl
Topping:
½ msk olja
½ dl svarta och vita sesamfrön
havssalt
Smula ned jästen i en bunke. Häll i vattnet och oljan och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt och 4dl av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut degen på en väl mjölad arbetsyta och kavla ut den till en tunn, kvadratisk platta. I tidningen rekommenderar de en storlek på 20x30cm - men jag kavlade min ännu större.
Pensla med olja och strö över sesamfrön och salt. Skär i 2 cm breda stänger och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i ca 5-10 min tills de fått en gyllene färg.
Jag använde olivolja, men hade ingen "ren" olivolja, så min olja hade smaksatts av en klyfta vitlök, två lagerblad och några svartpepparkorn - men det gav en fin touch till sesamstängerna! Jag hade inte heller havssalt hemma, men flingsalt, vilket gick precis lika bra!
Jag fick ihop till ca 35 sesamstänger att kalasa på efter soppdieten! YAY!


Kommentarer
Postat av: tiidan.jimsroad.com
Oj vilka fina!
hihi jag har aldrig sakerna jag behöver hemma när jag hittar roliga recept:-)
Trackback