Ernst <3
Jag är kär i Ernst Kirchsteiger! Av den simpla anledningen att han har skapat det godaste brödreceptet någonsin!!

Superduper gott!!
2 bröd
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 liter naturell youghurt
2 dl russin
2 dl hela hasselnötter
3 dl torkade strimlade aprikoser
smör till formen
2 dl solros- eller pumpafrön
Rör ihop mjölsorterna, saltet och bikarbonatet i en bunke.
Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser och rör ihop till en kladdig deg/smet.
Smöra två avlånga brödformar och använd solros-/pumpafrön på samma sätt som man använder ströbröd i vanliga fall.
Häll i degen, men lämna några centimeter vid kanten för jäsningen i ugnen. jämna till ytan och strö över solros-/pumpafrön.
Grädda i 200 grader i 60 minuter och sänk sedan till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Jag hade även i valnötter i mitt bröd och blandade ut solrosfröna med sesamfrön (älskar sesamfrön).
Lycka till med världens godaste bröd!

Superduper gott!!
2 bröd
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 liter naturell youghurt
2 dl russin
2 dl hela hasselnötter
3 dl torkade strimlade aprikoser
smör till formen
2 dl solros- eller pumpafrön
Rör ihop mjölsorterna, saltet och bikarbonatet i en bunke.
Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser och rör ihop till en kladdig deg/smet.
Smöra två avlånga brödformar och använd solros-/pumpafrön på samma sätt som man använder ströbröd i vanliga fall.
Häll i degen, men lämna några centimeter vid kanten för jäsningen i ugnen. jämna till ytan och strö över solros-/pumpafrön.
Grädda i 200 grader i 60 minuter och sänk sedan till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter.
Jag hade även i valnötter i mitt bröd och blandade ut solrosfröna med sesamfrön (älskar sesamfrön).
Lycka till med världens godaste bröd!
Sesamstänger
Jag snabbakade lite sesamstänger ur "Må Bra Mat"-tidningen. Jag har ju som vanligt inte smakat dem själv (fast nu är det inte långt kvar!) men de fick stående ovationer av sambon.
Om man gör 10 kex innehåller varje sådant kex 140kcal! Perfekt som fredagssnacks alltså!
Ingredienser:
15g jäst
2 dl ljummet vatten
½ msk olja
salt
ca 5 dl vetemjöl
Topping:
½ msk olja
½ dl svarta och vita sesamfrön
havssalt
Smula ned jästen i en bunke. Häll i vattnet och oljan och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt och 4dl av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut degen på en väl mjölad arbetsyta och kavla ut den till en tunn, kvadratisk platta. I tidningen rekommenderar de en storlek på 20x30cm - men jag kavlade min ännu större.
Pensla med olja och strö över sesamfrön och salt. Skär i 2 cm breda stänger och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i ca 5-10 min tills de fått en gyllene färg.
Jag använde olivolja, men hade ingen "ren" olivolja, så min olja hade smaksatts av en klyfta vitlök, två lagerblad och några svartpepparkorn - men det gav en fin touch till sesamstängerna! Jag hade inte heller havssalt hemma, men flingsalt, vilket gick precis lika bra!
Jag fick ihop till ca 35 sesamstänger att kalasa på efter soppdieten! YAY!

Om man gör 10 kex innehåller varje sådant kex 140kcal! Perfekt som fredagssnacks alltså!
Ingredienser:
15g jäst
2 dl ljummet vatten
½ msk olja
salt
ca 5 dl vetemjöl
Topping:
½ msk olja
½ dl svarta och vita sesamfrön
havssalt
Smula ned jästen i en bunke. Häll i vattnet och oljan och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt och 4dl av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg, tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut degen på en väl mjölad arbetsyta och kavla ut den till en tunn, kvadratisk platta. I tidningen rekommenderar de en storlek på 20x30cm - men jag kavlade min ännu större.
Pensla med olja och strö över sesamfrön och salt. Skär i 2 cm breda stänger och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i ugnen i ca 5-10 min tills de fått en gyllene färg.
Jag använde olivolja, men hade ingen "ren" olivolja, så min olja hade smaksatts av en klyfta vitlök, två lagerblad och några svartpepparkorn - men det gav en fin touch till sesamstängerna! Jag hade inte heller havssalt hemma, men flingsalt, vilket gick precis lika bra!
Jag fick ihop till ca 35 sesamstänger att kalasa på efter soppdieten! YAY!


Müsli
Jag har slutat köpa müsli eftersom jag insett att den ofta innehåller ganska mycket socker och dessutom består många av dem till större delar av havregryn, vilket jag redan har hemma.
Jag har just rostat den senaste laddningen müsli och den innehöll dethär:
* pumpafrön
* linfrön
* psylliumfrön
* tranbär
* gojibär
* russin, vita och svarta
* katrinplommon - klippta i mindre bitar
* aprikoser - klippta i mindre bitar
* hasselnötter
* valnötter
* cashewnötter
* paranötter
* havregryn
* sesamfrön, vita och svarta
* solrosfrön
* quinoapuffar
* och säkert en massa annat som jag har glömt!
Jag blandar allt med flytande honung, för sötmans och "klumparnas" skull då honungen blir som ett klister. Därefter sprider jag ut det på en bakpappersklädd plåt och torkar långsamt i ugnen i ca 100 grader. Därefter får det svalna på plåten innan jag häller det i min müsliburk. Det kan hända att man får bryta sönder en del klumpar som blivit lite väl stora.
Supergott, superenkelt och supernyttigt. Bara saker man själv vill ha i müslin!
i min ugn
och i min müsliburk!
Jag har just rostat den senaste laddningen müsli och den innehöll dethär:
* pumpafrön
* linfrön
* psylliumfrön
* tranbär
* gojibär
* russin, vita och svarta
* katrinplommon - klippta i mindre bitar
* aprikoser - klippta i mindre bitar
* hasselnötter
* valnötter
* cashewnötter
* paranötter
* havregryn
* sesamfrön, vita och svarta
* solrosfrön
* quinoapuffar
* och säkert en massa annat som jag har glömt!
Jag blandar allt med flytande honung, för sötmans och "klumparnas" skull då honungen blir som ett klister. Därefter sprider jag ut det på en bakpappersklädd plåt och torkar långsamt i ugnen i ca 100 grader. Därefter får det svalna på plåten innan jag häller det i min müsliburk. Det kan hända att man får bryta sönder en del klumpar som blivit lite väl stora.
Supergott, superenkelt och supernyttigt. Bara saker man själv vill ha i müslin!


Marmelad
Sedan jag började på min diet för 5 veckor sedan har det legat grapefrukt, citron, lime, apelsiner och blodapelsiner i kylskåpet och väntat på att jag ska äta dem. Nu fick de bli till marmelad istället!
Minimalt med socker, maximalt med frukt var min melodi när jag kokade marmeladen!
Jag skalade citrusfrukterna med potatisskalare för att få det färgade skiktet, zesten, från frukterna - se upp för den beska, vita delen av skalet, det skar jag bort och kastade!
Fruktköttet skar jag i mindre bitar och slängde ned i en stor gryta med vatten. Zesten strimlades och kastades i grytan det med. Därefter fick det koka med några deciliter socker och reducera tills det blivit en kladdig gegga av det hela. Eftersom jag inte ville ha stora bitar i min marmelad, hällde jag över det i en mixer och pulserade några få gånger. På så sätt har jag kvar fruktbitar, men inte lika många och stora. Sedan åkte det tillbaka i grytan och puttrade vidare.
När jag tyckte att det hade uppnått önskad konsistens, hällde jag upp det på burkar som märktes upp.
- Provsmaka får jag göra nästa vecka. Vem vet, det måste kanske koka lite längre eller behöver mer salt? Några exakta mått får ni inte idag, för jag hade inga själv. Jag höftade hela vägen.

Minimalt med socker, maximalt med frukt var min melodi när jag kokade marmeladen!
Jag skalade citrusfrukterna med potatisskalare för att få det färgade skiktet, zesten, från frukterna - se upp för den beska, vita delen av skalet, det skar jag bort och kastade!
Fruktköttet skar jag i mindre bitar och slängde ned i en stor gryta med vatten. Zesten strimlades och kastades i grytan det med. Därefter fick det koka med några deciliter socker och reducera tills det blivit en kladdig gegga av det hela. Eftersom jag inte ville ha stora bitar i min marmelad, hällde jag över det i en mixer och pulserade några få gånger. På så sätt har jag kvar fruktbitar, men inte lika många och stora. Sedan åkte det tillbaka i grytan och puttrade vidare.
När jag tyckte att det hade uppnått önskad konsistens, hällde jag upp det på burkar som märktes upp.
- Provsmaka får jag göra nästa vecka. Vem vet, det måste kanske koka lite längre eller behöver mer salt? Några exakta mått får ni inte idag, för jag hade inga själv. Jag höftade hela vägen.

Testpilot
Jag har anmält mig att bli testpilot för Arla Köket och prova deras senaste smaksatta Crème Fraiche Gourmet. Prova ni också på länken: http://smartsontestpilot.se/arla-koket-creme-fraiche-gourmet/bli-testpilot/
Den nya smaken skall vara med dill, vinäger och svartpeppar, vilket jag tycker låter väldigt gott! Den är smaksatt av "Årets kock 2010" - Gustav Trägårdh. Sedan blir man ju väldigt inspirerad när man ser videor som denna; http://www.youtube.com/watch?v=FLygCS2pWSU
Det ska bli spännande att prova den, oavsett om jag väljs ut eller inte - låter som om den passar utmärkt med lax, vilket jag är oerhört sugen på just nu!
Vi får se om du som läser också blir utvald att vara testpilot! :D Jag hoppas verkligen att jag blir det! :)
Ha det bra!
KRAM
Den nya smaken skall vara med dill, vinäger och svartpeppar, vilket jag tycker låter väldigt gott! Den är smaksatt av "Årets kock 2010" - Gustav Trägårdh. Sedan blir man ju väldigt inspirerad när man ser videor som denna; http://www.youtube.com/watch?v=FLygCS2pWSU
Det ska bli spännande att prova den, oavsett om jag väljs ut eller inte - låter som om den passar utmärkt med lax, vilket jag är oerhört sugen på just nu!
Vi får se om du som läser också blir utvald att vara testpilot! :D Jag hoppas verkligen att jag blir det! :)
Ha det bra!
KRAM
- 10 kg!
Igår gick jag hem från Xtravaganza glad i hågen efter att ha vägt in mig, nu 10kg lättare än när jag började där!
Startvikt: 72,5kg
Just nu: 62,8kg
Lycklig?
Svar: Ja!! :D
Startvikt: 72,5kg
Just nu: 62,8kg
Lycklig?
Svar: Ja!! :D
Fransk löksoppa
Just nu drömmer jag om att kunna laga detta receptet:
http://www.tasteline.com/recept/Fransk_loksoppa?portions=4

Jag tycker att löksoppa verkar supergott, har faktiskt aldrig ätit det!
Jag återkommer med ett omdöme kring receptet när jag lagat det!
http://www.tasteline.com/recept/Fransk_loksoppa?portions=4

Jag tycker att löksoppa verkar supergott, har faktiskt aldrig ätit det!
Jag återkommer med ett omdöme kring receptet när jag lagat det!
Rocky Roadish
Här är vad jag hittade i skafferiet:
* Choklad 70%
* Choklad 90%
* Mörk Blockchoklad
* Någon form av crappy choklad sedan i julas (typ från lagerhouse = äcklig choklad)
* Grädde
* Hårda marshmallows (gamla)
* Jordnötter
* Puffat ris
Jag smälte all choklad i ett vattenbad och blandade i några matskedar grädde för att inte bränna vid chokladen. Därefter klippte jag ned marshmallowsen i stora bitar i chokladen, hackade jordnötterna lätt och blandade ned och avslutade med lite puffat ris.
Jag placerade ett bakplåtspapper på en kall bakplåt och hällde ut blandningen på pappret och bredde ut det med en slickepott. Jag finhackade några jordnötter som jag strödde över toppen på chokladmixen. Därefter ställde jag ut det i kylan utomhus, men du kan så klart ställa det i kylen också!
Efter någon timme tog jag in plåten och delade den nu hårda chokladkakan i mindre, rektangulära, bitar med en kniv och placerade dem på smörgåspapper och lindade in dem som om de vore kolor!
Förvara dem i kylskåpet tills du får gäster som ska bjudas på kaffe eller behöver en akut gå-bort-present! Eller bara vill ha något gott vid TVn!

* Choklad 70%
* Choklad 90%
* Mörk Blockchoklad
* Någon form av crappy choklad sedan i julas (typ från lagerhouse = äcklig choklad)
* Grädde
* Hårda marshmallows (gamla)
* Jordnötter
* Puffat ris
Jag smälte all choklad i ett vattenbad och blandade i några matskedar grädde för att inte bränna vid chokladen. Därefter klippte jag ned marshmallowsen i stora bitar i chokladen, hackade jordnötterna lätt och blandade ned och avslutade med lite puffat ris.
Jag placerade ett bakplåtspapper på en kall bakplåt och hällde ut blandningen på pappret och bredde ut det med en slickepott. Jag finhackade några jordnötter som jag strödde över toppen på chokladmixen. Därefter ställde jag ut det i kylan utomhus, men du kan så klart ställa det i kylen också!
Efter någon timme tog jag in plåten och delade den nu hårda chokladkakan i mindre, rektangulära, bitar med en kniv och placerade dem på smörgåspapper och lindade in dem som om de vore kolor!
Förvara dem i kylskåpet tills du får gäster som ska bjudas på kaffe eller behöver en akut gå-bort-present! Eller bara vill ha något gott vid TVn!

Tacopytt
Efter den tidigare succén här hemma med hemlagad Pytt i panna, började hjärncellerna röra på sig och en ny idé föddes; Tacopytt. Vi har en massa tacogrejer hemma eftersom de sålde ut taco-kit på Willys för 5kr/st.
Den sista potatisen i huset tärnades och stektes i smör och tacokrydda. De sista köttbullarna från Mamma Scan tinades och halverades och hamnade hos potatisen med ytterligare lite mer tacokrydda.
Sist stektes äggen med "sunny side up" och pudrades med tacokrydda. Därefter krossades 6st tacoskal och blandades ned i pytten.
Det hela såg lite torrt ut, så jag blandade ned tacosås och créme fraiche i det hela och rev ost över toppen.
Sim sala bim: Lycklig sambo.
Men nu längtar jag verkligen tills jag börjar äta och får prova allt jag lagar! Den första biten mat kommer slukas på söndag eftermiddag. Då är mina soppor slut, lägligt eftersom det är mammas födelsedag och hon bjuder på smörgåstårta - ska man börja äta så får man ju börja ordentligt och rejält onyttigt! Haha!
(Det som blir över av tacopytten kan man slänga i en ugnsfast form, riva ost över och gratinera!)
Den sista potatisen i huset tärnades och stektes i smör och tacokrydda. De sista köttbullarna från Mamma Scan tinades och halverades och hamnade hos potatisen med ytterligare lite mer tacokrydda.
Sist stektes äggen med "sunny side up" och pudrades med tacokrydda. Därefter krossades 6st tacoskal och blandades ned i pytten.
Det hela såg lite torrt ut, så jag blandade ned tacosås och créme fraiche i det hela och rev ost över toppen.
Sim sala bim: Lycklig sambo.
Men nu längtar jag verkligen tills jag börjar äta och får prova allt jag lagar! Den första biten mat kommer slukas på söndag eftermiddag. Då är mina soppor slut, lägligt eftersom det är mammas födelsedag och hon bjuder på smörgåstårta - ska man börja äta så får man ju börja ordentligt och rejält onyttigt! Haha!
(Det som blir över av tacopytten kan man slänga i en ugnsfast form, riva ost över och gratinera!)

Vetebulle med chokladfyllning
Vad gör man med en ensam vetebulle i skafferiet?
Jo man delar den på mitten och gröper ur innanmätet. Detta blandar man med smält choklad, apelsinsaft och lite klippta marshmallows innan man placerar det i bullen igen.
Därefter sätter man på locket igen och penslar detta med choklad som smälts på vattenbad och blandats med apelsinsaft. Därefter klipper man lite marshmallows över som dekoration och placerar det hela i kylen i väntan på sambon!

Superduper onyttigt, men gott! (tror jag, jag får ju inte äta dem själv)
Jo man delar den på mitten och gröper ur innanmätet. Detta blandar man med smält choklad, apelsinsaft och lite klippta marshmallows innan man placerar det i bullen igen.
Därefter sätter man på locket igen och penslar detta med choklad som smälts på vattenbad och blandats med apelsinsaft. Därefter klipper man lite marshmallows över som dekoration och placerar det hela i kylen i väntan på sambon!

Superduper onyttigt, men gott! (tror jag, jag får ju inte äta dem själv)
Pytt i panna
Skulle laga mat till sambon igår (jag äter ju fortfarande inte vanlig mat, men snart så!) men kände att inspirationen tröt.
Tog fram påsen med pyttipanna som jag försökt få honom till att äta hur länge som helst och hällde upp den i en stekpanna... vet inte om det var han eller jag som har sparat det som fanns i påsen men alltså... LÖNT... ut i stekpannan kom en kvarts portion pyttipanna...
DÅ infann sig "inspirationen" när jag började fundera över "Hur kan jag rädda detta?". Fram åkte potatis, gullök och köttbullar! Potatisen tärnades och stektes tillsammans med löken. Köttbullarna halverades och åkte ned i pannan. Salt. Peppar. Klart! Ett stekt ägg på toppen och voila! Men nej... det var fortfarande ingen superduperportion... så jag tog fram min hemmabakade baguette, skar av en bit som jag delade på mitten, stekte lätt på ena sidan (hade inte tid att värma ugnen, resten av maten var ju varm och klar) och bredde vitlökssmör på.
Sambons dom: G O T T !


Tog fram påsen med pyttipanna som jag försökt få honom till att äta hur länge som helst och hällde upp den i en stekpanna... vet inte om det var han eller jag som har sparat det som fanns i påsen men alltså... LÖNT... ut i stekpannan kom en kvarts portion pyttipanna...
DÅ infann sig "inspirationen" när jag började fundera över "Hur kan jag rädda detta?". Fram åkte potatis, gullök och köttbullar! Potatisen tärnades och stektes tillsammans med löken. Köttbullarna halverades och åkte ned i pannan. Salt. Peppar. Klart! Ett stekt ägg på toppen och voila! Men nej... det var fortfarande ingen superduperportion... så jag tog fram min hemmabakade baguette, skar av en bit som jag delade på mitten, stekte lätt på ena sidan (hade inte tid att värma ugnen, resten av maten var ju varm och klar) och bredde vitlökssmör på.
Sambons dom: G O T T !


Trött
Börjar tröttna lite på sopporna nu, har varierat dem till max med olika kryddor. Dock insåg jag just att jag nog aldrig har druckit dem "naturella"! Så nu har jag något nytt att se fram emot - naturella soppor!
De kalla sopporna tyckte jag också att jag varierat så mycket det bara går, men så öppnade jag och bläddrade bland de första sidorna i min medlems-bok och insåg att det finns ca en miljon blandningar som jag inte provat! :) *glädje*
Har även upptäckt en ny favorit: Vanilj. Har inte provat den innan för jag hade bestämt mig för att den skulle vara superäcklig - it prooved me wrong!
Idag har jag inte lagat något speciellt - mest för att min frys är proppans proppfull! Det går knappt att dra ut lådorna för att det är så mycket mat i dem! Sambon fick hålla till godo med risotton från här om dagen och stekt fisk - alaska pollock denna gången, en fisk vi aldrig provat, men som tydligen var supergod :) Ska bli spännande att prova den!
Jag har bestämt mig för att när jag börjar äta så ska jag äta mycket hembakat bröd, makrill, knäckebröd, ägg, fisk och fågel. Det är de sakerna jag varit mest sugen på nu medan jag skakar soppor - och det är ju faktiskt en massa nyttigheter, så det ska väl vara okej?





De kalla sopporna tyckte jag också att jag varierat så mycket det bara går, men så öppnade jag och bläddrade bland de första sidorna i min medlems-bok och insåg att det finns ca en miljon blandningar som jag inte provat! :) *glädje*
Har även upptäckt en ny favorit: Vanilj. Har inte provat den innan för jag hade bestämt mig för att den skulle vara superäcklig - it prooved me wrong!
Idag har jag inte lagat något speciellt - mest för att min frys är proppans proppfull! Det går knappt att dra ut lådorna för att det är så mycket mat i dem! Sambon fick hålla till godo med risotton från här om dagen och stekt fisk - alaska pollock denna gången, en fisk vi aldrig provat, men som tydligen var supergod :) Ska bli spännande att prova den!
Jag har bestämt mig för att när jag börjar äta så ska jag äta mycket hembakat bröd, makrill, knäckebröd, ägg, fisk och fågel. Det är de sakerna jag varit mest sugen på nu medan jag skakar soppor - och det är ju faktiskt en massa nyttigheter, så det ska väl vara okej?





Viktminskning
Det är inget som jag ska hyckla med. För två år sedan vägde jag in mig på 77kg. Det blev droppen - jag kände mig fet och ful, oavsett hur mycket folk i min omgivning påpekade motsatsen. Pappa gick på diet hos Xtravaganza och gick ner en hel massa kilon. Han var superduktig under hela sin vikt-resa och fuskade inte en enda gång! Jag hade många gånger funderat på att banta och kände att mitt tillfälle hade kommit. Jag sympatiskakade drycker med pappa och gick ned till 65kg med Nutrilett och Allevo. Dock åt jag, utöver skak-dryckerna och sopporna, sallad och nyttiga bröd doppade i olivolja och flingsalt (MUMS).
MEN två år senare var jag tillbaka på 72,5kg. Oerhört deprimerande och nedslående. Jag hade ju inte lärt mig någonting under min viktnedgång - så den blev bara en "quick fix". I November 2010 bestämde jag mig för att jag skulle gå ner i vikt och stanna nere, efter nyåret.
Den 14 januari befann jag mig på Xtravaganza i Malmö för rådgivning och skrev in mig samma dag och den 17 januari började jag på Intensiv-dieten. Jag har nu ätit deras soppor och skakat deras shakes i 4 veckor och för tillfället stannar vågen på 64,8kg!
Det fina med deras soppor är att de är inte bara goda (och man får krydda dem, med kryddor utan salt/socker eller andra tillsatser, så att de varieras i smak, då det bara finns 4 olika varma soppor att välja mellan).
Eftersom man blir så himla mätt på deras soppor så har jag inga problem med sötsug osv. För att verkligen känna att man äter ordentligt så kan man dela upp sopporna från 3 måltider om dagen, till 6 måltider/dag - dvs ½ soppa åt gången. Att äta varannan timme är ju dessutom bra för matsmältningen.
Det är riktigt roligt att se hur mina byxor, som var tighta som korvskinn, sitter löst om benen och en tröja jag köpte från HM för 6 veckor sedan, som var tight, nu sitter löst (fast lite synd är det, jag gillade den tröjan men den sitter inte lika fint längre!)
Jag har blivit helt besatt av att laga mat, men jag känner inget behov av att äta maten själv eftersom jag är mätt från mina soppor! - Tur att jag har en sambo som gärna äter det jag lagar! Mättnadskänslan gör att man känner att man faktiskt inte behöver äta en kaka, en känsla som jag tänker försöka hålla fast vid. Blir man hungrig/sötsugen kan man ju alltid ta en macka eller en frukt istället.
På Xtravaganza går man på möten med andra som går på samma program (det finns en rad olika program beroende på motivation och vad man klarar av - jag går på Intensivprogrammet) en gång i veckan. Detta hjälper som en morot att inte fuska under tiden man äter sopporna. Dessutom jobbar jag mot ett mål, att väga 60kg/alt. vara nöjd med min figur, innan den 11 mars, då jag åker till London.
Första veckan på programmet var den tuffaste eftersom man inte tyckte att det hände särskilt mycket - det var för att kroppen tömde sina socker-depåer, något den gör innan den börjar ta energi från fett-depåerna. När man vet detta, och vet att om man fuskar kommer man fylla upp sina sockerdepåer igen och så kommer programmet fördröjas med ytterligare en vecka, så fuskar man helt enkelt inte! :D
Jag fick, vid konsultationen, lära mig att en vuxen kvinna som sitter stilla i soffan en hel dag bränner ca 1500kcal. När man äter 3 soppor om dagen får man i sig alla vitaminer och mineraler och annat man behöver för att må bra, men endast 500kcal - effektiv förbränning, alltså.
När man har fått sin ego-boost genom att gå ner i vikt med soppor och shakes, är det dags att gå över till jämnviktsprogrammet - för att lära sig äta rätt och hålla vikten, så att man inte gör som jag gjorde sist, faller tillbaka i gamla vanor och går upp vartenda kilo igen.
Jag har börjat köpa tidningen Må Bra - där det ofta följer med recept där kaloriinnehållet är beräknat i förväg per portion på rätterna, vilket gör det lättare att förstå vilken mat som är nyttig. Tidningen har också släppt en ny falang: Må Bra Mat! VÄRLDENS bästa tidning (just nu iaf).
Här hittar jag även många av mina hälso-recept, vilka jag väljer efter kaloriinnehåll och vad jag tycker är gott!
Jag återkommer med fler tankar och rapporter om hur det går för mig, inom kort!
14 jan: 72,5kg
08 feb: 66,0kg
16 feb: 64,8kg
MEN två år senare var jag tillbaka på 72,5kg. Oerhört deprimerande och nedslående. Jag hade ju inte lärt mig någonting under min viktnedgång - så den blev bara en "quick fix". I November 2010 bestämde jag mig för att jag skulle gå ner i vikt och stanna nere, efter nyåret.
Den 14 januari befann jag mig på Xtravaganza i Malmö för rådgivning och skrev in mig samma dag och den 17 januari började jag på Intensiv-dieten. Jag har nu ätit deras soppor och skakat deras shakes i 4 veckor och för tillfället stannar vågen på 64,8kg!
Det fina med deras soppor är att de är inte bara goda (och man får krydda dem, med kryddor utan salt/socker eller andra tillsatser, så att de varieras i smak, då det bara finns 4 olika varma soppor att välja mellan).
Eftersom man blir så himla mätt på deras soppor så har jag inga problem med sötsug osv. För att verkligen känna att man äter ordentligt så kan man dela upp sopporna från 3 måltider om dagen, till 6 måltider/dag - dvs ½ soppa åt gången. Att äta varannan timme är ju dessutom bra för matsmältningen.
Det är riktigt roligt att se hur mina byxor, som var tighta som korvskinn, sitter löst om benen och en tröja jag köpte från HM för 6 veckor sedan, som var tight, nu sitter löst (fast lite synd är det, jag gillade den tröjan men den sitter inte lika fint längre!)
Jag har blivit helt besatt av att laga mat, men jag känner inget behov av att äta maten själv eftersom jag är mätt från mina soppor! - Tur att jag har en sambo som gärna äter det jag lagar! Mättnadskänslan gör att man känner att man faktiskt inte behöver äta en kaka, en känsla som jag tänker försöka hålla fast vid. Blir man hungrig/sötsugen kan man ju alltid ta en macka eller en frukt istället.
På Xtravaganza går man på möten med andra som går på samma program (det finns en rad olika program beroende på motivation och vad man klarar av - jag går på Intensivprogrammet) en gång i veckan. Detta hjälper som en morot att inte fuska under tiden man äter sopporna. Dessutom jobbar jag mot ett mål, att väga 60kg/alt. vara nöjd med min figur, innan den 11 mars, då jag åker till London.
Första veckan på programmet var den tuffaste eftersom man inte tyckte att det hände särskilt mycket - det var för att kroppen tömde sina socker-depåer, något den gör innan den börjar ta energi från fett-depåerna. När man vet detta, och vet att om man fuskar kommer man fylla upp sina sockerdepåer igen och så kommer programmet fördröjas med ytterligare en vecka, så fuskar man helt enkelt inte! :D
Jag fick, vid konsultationen, lära mig att en vuxen kvinna som sitter stilla i soffan en hel dag bränner ca 1500kcal. När man äter 3 soppor om dagen får man i sig alla vitaminer och mineraler och annat man behöver för att må bra, men endast 500kcal - effektiv förbränning, alltså.
När man har fått sin ego-boost genom att gå ner i vikt med soppor och shakes, är det dags att gå över till jämnviktsprogrammet - för att lära sig äta rätt och hålla vikten, så att man inte gör som jag gjorde sist, faller tillbaka i gamla vanor och går upp vartenda kilo igen.
Jag har börjat köpa tidningen Må Bra - där det ofta följer med recept där kaloriinnehållet är beräknat i förväg per portion på rätterna, vilket gör det lättare att förstå vilken mat som är nyttig. Tidningen har också släppt en ny falang: Må Bra Mat! VÄRLDENS bästa tidning (just nu iaf).
Här hittar jag även många av mina hälso-recept, vilka jag väljer efter kaloriinnehåll och vad jag tycker är gott!
Jag återkommer med fler tankar och rapporter om hur det går för mig, inom kort!
14 jan: 72,5kg
08 feb: 66,0kg
16 feb: 64,8kg
Risotto från himlen!
Jag lagade världens godaste risotto i måndags! Min första risotto någonsin, faktiskt!
4 dl avorioris
100g margarin
0,5 liter hönsbuljong
3 dl vitt vin
Riven parmesan
Salt
Peppar
ev. grönsaker.
Stek riset i smöret under omrörning, utan att riset får en gyllene yta. Häll på hönsbuljongen och låt koka, under omrörning, tills riset fått rätt konsistens (al dente, men inte hårt). Tillsätt vinet och låt sjuda en liten stund, under omrörning. Riv parmesan över risotton och rör om.
Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev. grönsaker såsom tomat, basilika eller vad som nu passar till just din maträtt!
Min risotto serverades med stekt Sej-filé, stekta citronhalvor och en vitvinssås.
M U M S !
4 dl avorioris
100g margarin
0,5 liter hönsbuljong
3 dl vitt vin
Riven parmesan
Salt
Peppar
ev. grönsaker.
Stek riset i smöret under omrörning, utan att riset får en gyllene yta. Häll på hönsbuljongen och låt koka, under omrörning, tills riset fått rätt konsistens (al dente, men inte hårt). Tillsätt vinet och låt sjuda en liten stund, under omrörning. Riv parmesan över risotton och rör om.
Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev. grönsaker såsom tomat, basilika eller vad som nu passar till just din maträtt!
Min risotto serverades med stekt Sej-filé, stekta citronhalvor och en vitvinssås.
M U M S !
Surdegsbröd på vete
Jag har på senaste tiden haft en lätt mani när det gäller att baka surdegsbröd... tre surdegsbaser står och bubblar i mitt kylskåp och väntar på att få komma ut i rumstemperaturen och jäsa!
Vetesurdegsgrund:
Dag 1:
1. Blanda 2 dl vatten och 2½ dl ekologiskt vetemjöl tills degen blir slät. Ekologiskt vetemjöl har en rik bakteriakultur, har du inte ekologiskt vetemjöl kan du använda vanligt vetemjöl och blanda ner 1 msk flytande honung med mjölet och vattnet.
2. Plasta in degen och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Titta till degen lite då och då för att försäkra dig om att den inte börjar skikta sig. Om den gör det, strö lite mjöl över den och rör om.
Dag 3:
1. Tillsätt 1 dl vatten och 1½ dl vetemjöl. Vispa ihop, plasta över och låt stå i ett dygn.
Dag 4:
1. Tillsätt 1 dl vatten och 1½ dl vetemjöl. Vispa ihop, plasta över och låt stå i ett dygn.
Dag 5:
Surdegsgrunden är klar! Följ nu receptet för surdegsbröd:
Surdegsbröd på vete
2 bröd
Kväll dag 1:
7 g jäst
400 g fingervarmt vatten
400 g vetemjöl special
200 g vetesurdegsgrund
Morgon dag 2:
300 g fingervarmt vatten
25 g jäst
600 g vetemjöl special
fördegen från kvällen före
20 g havssalt/vanligt salt
Gör såhär:
Kväll dag 1:
1. Rör ut jästen i vattnet och blanda därefter i de övriga ingredienserna. Blanda med visp.
2. Låt blandningen stå i rumstemperatur i ca 1 timme
3. Täck över skålen med plastfolie och ställ den i kylen över natten.
Morgon dag 2:
1. Häll ned vattnet i en degblandare. Tillsätt jästen och rör ut den med en träslev. Om du är som jag och inte äger någon degblandare, så har vi här ett ypperligt tillfälle att träna bort begynnande gäddhäng! Det går nämnligen lika bra att blanda degen i en vanlig degskål, men det kräver lite uthållighet!
2. Blanda ned övriga ingredienser UTOM saltet!. Blanda även ned fördegen från kvällen före.
3. Kör degen i degblandaren i ca 7 minuter, häll därefter i saltet och kör ytterligare 3 minuter. Degen ska vara ganska vek.
4. Häll över degen i ett inoljat kärl med lock. Jag använder en pastagryta (utan avrinningshål), men det går precis lika bra att använda en plastlåda med lock. Låt degen jäsa i kärlet i ca 2 timmar.
5. Mjöla din bakyta rikligt och häll ut degen på mjölet. Vik försiktigt ihop degen några gånger, knåda den inte!! Då förstör du luftbubblorna från jäsningen!
6. Dela degen i två delar och lägg delarna i två rikligt mjölade jäskorgar. Om du inte har jäskorgar hemma kan du lägga en mjölad bakhandduk i ett durkslag och lägga degen i bakhandduken. Mjöla ordentligt och täck noga med en bakhandduk. Låt jäsa i 30 min. Under tiden degen jäser kan du värma ugnen till 250 grader. Helst används varmluftsugn, men vi som inte har en sådan klarar oss ändå. Låt plåten stå i ugnen så att även den blir varm.
7. Tag ut den heta plåten och vänd ut en av degarna på ett bakplåtspapper på plåten. Har du varmluftsugn kan du värma upp två plåtar och grädda båda bröden samtidigt. Har du inte varmluftsugn bör du bara grädda ett bröd i taget. Sätt in brödet i ugnen i ca 5 minuter, sänk därefter värmen till 225 grader och grädda i ytterligare ca 35-40 minuter.
8. Spraya in lite vatten i ugnen då och då för att få en fin skorpa på brödet. För att få så bra bröd som möjligt kan du sticka in en termometer i bröden. När de har nått 98 grader är de färdiga!
Tips:
Eftersom man inte använder hela surdegsgrunden kan du förvara det som blivit över i burkar i kylskåpet för att stoppa jäsningen. Kontrollera grunden lite då och då så att den inte har skiktat sig.
Smaksättning:
1. Blanda ned tomatpuré, soltorkade tomater och färsk basilika för ett riktigt gott bröd! Strö flingsalt på ytan.
2. Blanda ned färsk rosmarin och flingsalt!
3. Alla färska kryddor egentligen...
4. Oliver, ost och färska kryddor
5. Nötter och fröer av olika slag, beroende på vad du gillar!
Listan kan bli hur lång som helst!
Lycka till med ditt surdegsbröd!
Bilder kommer senare!
Vetesurdegsgrund:
Dag 1:
1. Blanda 2 dl vatten och 2½ dl ekologiskt vetemjöl tills degen blir slät. Ekologiskt vetemjöl har en rik bakteriakultur, har du inte ekologiskt vetemjöl kan du använda vanligt vetemjöl och blanda ner 1 msk flytande honung med mjölet och vattnet.
2. Plasta in degen och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Titta till degen lite då och då för att försäkra dig om att den inte börjar skikta sig. Om den gör det, strö lite mjöl över den och rör om.
Dag 3:
1. Tillsätt 1 dl vatten och 1½ dl vetemjöl. Vispa ihop, plasta över och låt stå i ett dygn.
Dag 4:
1. Tillsätt 1 dl vatten och 1½ dl vetemjöl. Vispa ihop, plasta över och låt stå i ett dygn.
Dag 5:
Surdegsgrunden är klar! Följ nu receptet för surdegsbröd:
Surdegsbröd på vete
2 bröd
Kväll dag 1:
7 g jäst
400 g fingervarmt vatten
400 g vetemjöl special
200 g vetesurdegsgrund
Morgon dag 2:
300 g fingervarmt vatten
25 g jäst
600 g vetemjöl special
fördegen från kvällen före
20 g havssalt/vanligt salt
Gör såhär:
Kväll dag 1:
1. Rör ut jästen i vattnet och blanda därefter i de övriga ingredienserna. Blanda med visp.
2. Låt blandningen stå i rumstemperatur i ca 1 timme
3. Täck över skålen med plastfolie och ställ den i kylen över natten.
Morgon dag 2:
1. Häll ned vattnet i en degblandare. Tillsätt jästen och rör ut den med en träslev. Om du är som jag och inte äger någon degblandare, så har vi här ett ypperligt tillfälle att träna bort begynnande gäddhäng! Det går nämnligen lika bra att blanda degen i en vanlig degskål, men det kräver lite uthållighet!
2. Blanda ned övriga ingredienser UTOM saltet!. Blanda även ned fördegen från kvällen före.
3. Kör degen i degblandaren i ca 7 minuter, häll därefter i saltet och kör ytterligare 3 minuter. Degen ska vara ganska vek.
4. Häll över degen i ett inoljat kärl med lock. Jag använder en pastagryta (utan avrinningshål), men det går precis lika bra att använda en plastlåda med lock. Låt degen jäsa i kärlet i ca 2 timmar.
5. Mjöla din bakyta rikligt och häll ut degen på mjölet. Vik försiktigt ihop degen några gånger, knåda den inte!! Då förstör du luftbubblorna från jäsningen!
6. Dela degen i två delar och lägg delarna i två rikligt mjölade jäskorgar. Om du inte har jäskorgar hemma kan du lägga en mjölad bakhandduk i ett durkslag och lägga degen i bakhandduken. Mjöla ordentligt och täck noga med en bakhandduk. Låt jäsa i 30 min. Under tiden degen jäser kan du värma ugnen till 250 grader. Helst används varmluftsugn, men vi som inte har en sådan klarar oss ändå. Låt plåten stå i ugnen så att även den blir varm.
7. Tag ut den heta plåten och vänd ut en av degarna på ett bakplåtspapper på plåten. Har du varmluftsugn kan du värma upp två plåtar och grädda båda bröden samtidigt. Har du inte varmluftsugn bör du bara grädda ett bröd i taget. Sätt in brödet i ugnen i ca 5 minuter, sänk därefter värmen till 225 grader och grädda i ytterligare ca 35-40 minuter.
8. Spraya in lite vatten i ugnen då och då för att få en fin skorpa på brödet. För att få så bra bröd som möjligt kan du sticka in en termometer i bröden. När de har nått 98 grader är de färdiga!
Tips:
Eftersom man inte använder hela surdegsgrunden kan du förvara det som blivit över i burkar i kylskåpet för att stoppa jäsningen. Kontrollera grunden lite då och då så att den inte har skiktat sig.
Smaksättning:
1. Blanda ned tomatpuré, soltorkade tomater och färsk basilika för ett riktigt gott bröd! Strö flingsalt på ytan.
2. Blanda ned färsk rosmarin och flingsalt!
3. Alla färska kryddor egentligen...
4. Oliver, ost och färska kryddor
5. Nötter och fröer av olika slag, beroende på vad du gillar!
Listan kan bli hur lång som helst!
Lycka till med ditt surdegsbröd!
Bilder kommer senare!