Surdegsbröd på vete

Jag har på senaste tiden haft en lätt mani när det gäller att baka surdegsbröd... tre surdegsbaser står och bubblar i mitt kylskåp och väntar på att få komma ut i rumstemperaturen och jäsa!

Vetesurdegsgrund:


Dag 1:
1. Blanda 2 dl vatten och 2½ dl ekologiskt vetemjöl tills degen blir slät. Ekologiskt vetemjöl har en rik bakteriakultur, har du inte ekologiskt vetemjöl kan du använda vanligt vetemjöl och blanda ner 1 msk flytande honung med mjölet och vattnet.

2. Plasta in degen och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Titta till degen lite då och då för att försäkra dig om att den inte börjar skikta sig. Om den gör det, strö lite mjöl över den och rör om.

Dag 3:
1. Tillsätt 1 dl vatten och 1½ dl vetemjöl. Vispa ihop, plasta över och låt stå i ett dygn.

Dag 4:
1. Tillsätt 1 dl vatten och 1½ dl vetemjöl. Vispa ihop, plasta över och låt stå i ett dygn.

Dag 5:
Surdegsgrunden är klar! Följ nu receptet för surdegsbröd:

Surdegsbröd på vete
2 bröd

Kväll dag 1:
7 g jäst
400 g fingervarmt vatten
400 g vetemjöl special
200 g vetesurdegsgrund

Morgon dag 2:
300 g fingervarmt vatten
25 g jäst
600 g vetemjöl special
fördegen från kvällen före
20 g havssalt/vanligt salt

Gör såhär:
Kväll dag 1:
1. Rör ut jästen i vattnet och blanda därefter i de övriga ingredienserna. Blanda med visp.

2. Låt blandningen stå i rumstemperatur i ca 1 timme

3. Täck över skålen med plastfolie och ställ den i kylen över natten.

Morgon dag 2:
1. Häll ned vattnet i en degblandare. Tillsätt jästen och rör ut den med en träslev. Om du är som jag och inte äger någon degblandare, så har vi här ett ypperligt tillfälle att träna bort begynnande gäddhäng! Det går nämnligen lika bra att blanda degen i en vanlig degskål, men det kräver lite uthållighet!

2. Blanda ned övriga ingredienser UTOM saltet!. Blanda även ned fördegen från kvällen före.

3. Kör degen i degblandaren i ca 7 minuter, häll därefter i saltet och kör ytterligare 3 minuter. Degen ska vara ganska vek.

4. Häll över degen i ett inoljat kärl med lock. Jag använder en pastagryta (utan avrinningshål), men det går precis lika bra att använda en plastlåda med lock. Låt degen jäsa i kärlet i ca 2 timmar.

5. Mjöla din bakyta rikligt och häll ut degen på mjölet. Vik försiktigt ihop degen några gånger, knåda den inte!! Då förstör du luftbubblorna från jäsningen!

6. Dela degen i två delar och lägg delarna i två rikligt mjölade jäskorgar. Om du inte har jäskorgar hemma kan du lägga en mjölad bakhandduk i ett durkslag och lägga degen i bakhandduken. Mjöla ordentligt och täck noga med en bakhandduk. Låt jäsa i 30 min. Under tiden degen jäser kan du värma ugnen till 250 grader. Helst används varmluftsugn, men vi som inte har en sådan klarar oss ändå. Låt plåten stå i ugnen så att även den blir varm.

7. Tag ut den heta plåten och vänd ut en av degarna på ett bakplåtspapper på plåten. Har du varmluftsugn kan du värma upp två plåtar och grädda båda bröden samtidigt. Har du inte varmluftsugn bör du bara grädda ett bröd i taget. Sätt in brödet i ugnen i ca 5 minuter, sänk därefter värmen till 225 grader och grädda i ytterligare ca 35-40 minuter.

8. Spraya in lite vatten i ugnen då och då för att få en fin skorpa på brödet. För att få så bra bröd som möjligt kan du sticka in en termometer i bröden. När de har nått 98 grader är de färdiga!


Tips:
Eftersom man inte använder hela surdegsgrunden kan du förvara det som blivit över i burkar i kylskåpet för att stoppa jäsningen. Kontrollera grunden lite då och då så att den inte har skiktat sig.

Smaksättning:
1. Blanda ned tomatpuré, soltorkade tomater och färsk basilika för ett riktigt gott bröd! Strö flingsalt på ytan.
2. Blanda ned färsk rosmarin och flingsalt!
3. Alla färska kryddor egentligen...
4. Oliver, ost och färska kryddor
5. Nötter och fröer av olika slag, beroende på vad du gillar!

Listan kan bli hur lång som helst!


Lycka till med ditt surdegsbröd!

Bilder kommer senare!

Kommentarer
Postat av: tiidan.jimsroad.com

Oooh jag ska testa någon dag, har inte ekologiskt mjöl eller honung just nu=)

2011-02-17 @ 14:30:38
URL: http://tiidan.jimsroad.com
Postat av: Carro

woah! blev trött jag bara skrollade receptet och såg "dag 1", "morgon dag 2" osv... :P blev det gott?

2011-02-17 @ 15:49:52
URL: http://goforcharm.blogspot.com
Postat av: Weronica

Det blev supergott! Det är bara fördegen som tar lång tid eftersom den tar flera dagar, men den tar ju bara typ 5 minuter av din dag eftersom du bara ska hälla i lite mjöl och vatten.

Fördegen har hittills räckt till 4 limpor för min del och med tanke på hur mycket som finns kvar så tippar jag på att den räcker till ca 10 bröd totalt - så man har gott om bröd att se fram emot! MUMS!

2011-02-17 @ 18:10:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0